Dobry dietetyk Częstochowa

1 wizyta:

Analiza składu ciała + pomiary antropometryczne

Wywiad żywieniowy i zdrowotny

Analiza i omówienie badań morfologicznych

Wstępna porada dotycząca problemu, z którym pacjent się zgłosił

Ustalenie planu kuracji

Wizyty kontrolne

Analiza składu ciała + pomiary antropometryczne

Ocena efektów stosowanej diety

Ewentualna niewielka modyfikacja planu żywieniowego

Indywidualny plan żywieniowy ustalany na okres:

1 tygodnia

2 tygodni

3 tygodni

Miesiąca

Test na nietolerancje pokarmowe

Nieinwazyjny test pozwalający wykryć niewłaściwą reakcję organizmu na niektóre pokarmy. Jego wyniki wskazują, jakie produkty spożywcze powodują wytwarzanie przeciwciał IgG odpowiedzialnych za powstawanie objawów takich jak:

nudności, biegunki, zaparcia, trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, nieswoiste choroby zapalne jelit przewlekły nieżyt nosa, astma, zapalenie zatok, podrażnienia skóry, wysypki, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, suchość, świąd skóry bóle stawów, bóle mięśni zmęczenie, spadek odporności, bóle głowy, migrena, zaburzenia koncentracji, bezsenność Aby zapobiec wyżej wymienionym objawom wystarczy wyeliminować z diety produkty nietolerowane na co najmniej 3 miesiące. Charakterystyczną cechą nietolerancji pokarmowej jest opóźniona reakcja na spożyty pokarm. Objawy mogą wystąpić nawet do 72 godzin po spożyciu nietolerowanego produktu dlatego tak trudno jest zaobserwować jakie produkty są szkodliwe dla naszego organizmu. Specjalnie przygotowany program dietetyczny uwzględniający wyniki testu pozwoli na łatwe i bezproblemowe pozbycie się nietolerancji pokarmowej.

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO WIZYTY?

Dobry dietetyk z miasta Częstochowa radzi:

Przed pierwszą wizytą ważne jest wykonanie podstawowej morfologii krwi. Pozwoli to na lepsze poznanie stanu zdrowia pacjenta oraz na stworzenie takiego planu żywieniowego, który zaspokoi wszelkie niedobory. Dobry dietetyk powinien stworzyć listy leków i suplementów, które są aktualnie przyjmowane. Bardzo pomocne będzie także stworzenie listy spożytych produktów spożywczych z co najmniej jednego wybranego dnia. Lista powinna zawierać godzinę posiłku, spożyte pokarmy oraz ich wielkość, a także rodzaj i ilość wypitych w ciągu dnia płynów.

Ważnym elementem wizyty jest wykonanie analizy składu ciała. Badanie wykonywane jest na specjalnym analizatorze wykorzystującym metodę bioimpedancji elektrycznej (BIA) polegającej na wysłaniu słabej wiązki prądu elektrycznego. Dzięki temu jesteśmy w stanie określić zawartość wody, mięśni i tłuszczu w organizmie, a także masę kości. W związku z tym, należy wykonywać pomiar stojąc na urządzeniu bosymi stopami. Aby uniknąć nieprawidłowego wyniku należy:

  • wykonywać badanie ok 3-4 godziny po posiłku
  • unikać wykonywania pomiaru bezpośrednio po intensywnym wysiłku fizycznym
  • przystępować do badania z pustym pęcherzem